Gebruik & Onderhoud

Inlopen

Uw schoenen zijn grotendeels vervaardigd van leer. Leer heeft de eigenschap zich geleidelijk aan te passen aan de vorm van uw voeten. Het is daarom van belang dat u het dragen van uw schoenen de eerste weken rustig opbouwt. Begint u bijvoorbeeld de eerste dagen met een paar uur per dag en bouwt u dat in twee weken tijd op naar de hele dag.

Mochten er tijdens deze opbouwperiode problemen ontstaan, dan kunt u ons bellen voor advies of om de schoenen eventueel aan laten te passen.

Wisselen

Uw schoenen gaan langer mee als u ze regelmatig wisselt. Schoenen nemen transpiratievocht op en moeten derhalve af en toe ‘luchten’. Vandaar dat u, na aanschaf van het eerste paar orthopedische schoenen, in aanmerking komt voor een reservepaar. U kunt dan dus afwisselen in het dragen van de schoenen. Geadviseerd wordt dezelfde schoenen niet langer dan twee dagen achtereen te dragen.

 

Aan- en uittrekken

Maak bij het aan- en uittrekken de sluiting van de schoenen altijd volledig los. Voor u is dat makkelijker en voor uw schoenen beter.

Let u er wel op dat u bij het aantrekken de sluiting weer stevig vastmaakt, om zo voldoende ondersteuning van uw schoenen te ondervinden.

Het is raadzaam om een goede schoenlepel te gebruiken, om zo vervorming en stabiliteitsverlies te voorkomen.

Onderhoud

Uw schoenen zijn met de hand, op maat voor u vervaardigd. Ze zijn dus kwalitatief hoogwaardig en kostbaar, vandaar dat het raadzaam is uw schoenen zorgvuldig te onderhouden. Dit bevordert de gebruiksduur van de schoenen.

Om het leer van uw schoenen mooi en soepel te houden is het raadzaam uw schoenen minimaal één keer per week te poetsen. Gladde leersoorten onderhoudt u goed met een schoencrème; suède en nubuck kunt u mooi houden door ze te borstelen met een suèdeborstel of nubuckblokje en regelmatig in te spuiten met een beschermende spray.

Om uw schoenen optimaal in vorm te houden, kunt u er, wanneer u ze niet draagt, een schoenspanner in zetten.

Het kan gebeuren dat uw schoenen na enige tijd gaan kraken. U kunt dit eenvoudig oplossen door wat talkpoeder tussen het losse voetbed en de binnenzool te strooien.

Transpiratie

Het dragen van hooggesloten schoenen kan transpireren van de voeten verergeren. U kunt dit tegengaan met de volgende maatregelen:

·         Wissel regelmatig van schoenen

·         Draag katoenen of wollen sokken of kousen en verschoon deze dagelijks, indien nodig vaker

·         Was uw voeten regelmatig

·         Gebruik een anti-transpiratie crème of voetpoeder

Mochten deze maatregelen niet helpen, raadpleeg dan uw huisarts of dermatoloog.

Drogen

Zet uw schoenen nooit bij of op een warmtebron om ze sneller te laten drogen. Als uw schoenen erg nat geworden zijn, kunt u ze het beste laten drogen bij kamertemperatuur met een prop absorberend papier erin.

Reparatie

Het is raadzaam, zeker ook gezien de garantie op uw schoenen, reparaties aan uw schoenen door uw orthopedisch schoentechnicus uit te laten voeren. Laat de hakken en/of zolen van uw orthopedische schoenen op tijd vervangen; te lang doorlopen op versleten hakken of zolen kan onherstelbare schade aan de schoenen aanrichten.

Slijtage door normaal gebruik of slijtage als gevolg van onzorgvuldig gebruik vallen niet onder garantie en zijn dus voor uw eigen rekening.

Controle

Naast het onderhoud dat u zelf aan uw schoenen doet, is het raadzaam dat uw orthopedisch schoentechnicus uw schoenen controleert of repareert. Hij beoordeelt tevens of de functionaliteit nog goed is en kan zo nodig correcties doorvoeren.  Controle en onderhoudsmomenten worden ingepland na aflevering van de voorziening. Daarbij wordt rekening gehouden met uw risicoprofiel.